Ordningsregler

Bostadsrättsföreningen Signalpatrullen 12

Version februari 2020

 

ORDNINGSREGLER

Bostadsrättsföreningen Signalpatrullen 12

Ansvar för ordningen

Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. I den löpande förvaltningen ingår ordningsregler. Utöver dessa ordningsregler gäller föreningens stadgar. Detta innebär att styrelsen har ansvaret för att det är ordning och reda både i och utanför husen. Alla är skyldiga att rätta sig efter ordningsreglerna. Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som boende i föreningen har du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus utan också skyldigheter mot föreningen, medlemmar och hyresgäster. Det är föreningen som äger lägenheterna. Innehavarna har en andel av föreningen.

För vem gäller reglerna

Ordningsreglerna gäller för samtliga bostadsrättshavare och hyresgäster i föreningen. Familjemedlemmar omfattas liksom gäster, inneboende och hantverkare som utför arbete åt dig i lägenheten. Ordningsreglerna gäller också för hyresgäster som hyr i andra hand.

Vad händer om ordningsreglerna inte följs

Upprepade brott mot vissa ordningsregler kan i en del grövre fall leda till att man tvingas flytta. Först måste styrelsen söka förmå den som bryter mot reglerna att följa dessa. Därefter och om medlemmen eller hyresgästen trots tillsägelsen inte följer reglerna kan det blir fråga om uppsägning.

Dispens

Dispens från ordningsreglerna p.g.a. av handikapp eller annat personligt skäl kan ansökas hos styrelsen.

Har Du frågor

Har du funderingar över något som tas upp i dessa regler är du alltid välkommen att kontakta styrelsen.          

1. Nycklar

Förlust spärrade nycklar skall informeras till föreningens styrelse. Nyckel till lägenhetsdörrarna är inte spärrade.

2. Om allmän aktsamhet

  1. Tänk på att vara rädd om och väl vårda föreningens egendom. Kostnader för

 underhåll och reparationer betalas av alla gemensamt.

  1. Om akut skada inträffar i huset tag i första hand kontakt med föreningens förvaltare, enligt anslag i porten.

3. Om säkerhet

  1. Kontrollera att ytterportar i fastigheten går i lås efter in- och utpassering.
  2. Släpp inte in någon okänd person i fastigheten.
  3. Lämna inte allmänna dörrar olåsta.
  4. Lämna inte ut portkod till obehöriga.
  5. Alla lägenheter ska vara utrustade med brandvarnare. För övrigt ett krav som försäkringsbolagen ställer som villkor för att hemförsäkringen ska gälla.
  6. Meddela gärna en granne eller styrelsen om du är bortrest under en längre tid.

4. Om gemensamma kostnader

Var sparsam vid varmvattenförbrukning och lämna inte vatten rinnande i onödan. 

Byt kranpackning när vatten står och droppar. 

Tips om att spara på värmekostnaderna. Lägenheten fungerar med hjälp av ett mekaniskt frånluftsystem vilket innebär att ventilationen i lägenheten samverkar med radiatorerna på elementen. Håll därför ventilerna vid fönstren öppna. Blockera inte radiatorer med stora skrymmande möbler. Allt detta är också viktigt för att köksventilationen ska fungera optimalt då den behöver ventilationen för att kunna dra ut matoset. Undvik att hälla flott från stekpanna e. dyl. direkt i avloppet. Torka istället först ur pannan med hushållspapper innan diskning, så behöver inte avloppsrören spolas lika ofta.

5. Balkonger och altaner

  1. Endast grillning med el-grill är tillåten på balkong. 
  2. För inglasning av balkong krävs tillstånd av föreningen samt bygglov.
  3. Blomkrukor och blomlådor får inte placeras på utsidan av räcket.
  4. Markiser skall vara av samma utseende och färg som befintliga. För fönster som tidigare inte haft markiser krävs tillstånd av styrelsen samt bygglov.

6. Rökning/tobak

Rökning på balkong/altan undanbedes och då röken lätt tar sig in till dina grannar genom ventiler, öppna balkongdörrar och fönster. Detsamma gäller rökning ute på gården, i anslutningen till porten eller nära huskroppen. För grannsämjans skull är det viktigt att ta hänsyn till alla boende och särskilt de som beväras av allergier och luftrörsbesvär. Förbjudet att kasta fimpar och prillor på marken.

7. Allergiker/Astmatiker

Tänk på att parfym och starka dofter är besvärande för allergiker och astmatiker. Var därför sparsam att bruka detta i hissar och andra gemensamma utrymmen.

8. Tvättstuga

Särskilda ordningsregler finns anslagna i tvättstugan. Se punkt 27.

9. Cykelrum

Funktionsdugliga cyklar får förvaras i utrymme som föreningen anvisat för cyklar.

10. Barnvagnsrum

Barnvagnsrummet kan nyttjas för barnvagnar och rollatorer.

11. Gården

  1. Gården får användas för privata arrangemang. Glöm inte att i förväg informera styrelsen och grannarna.
  2. Marschaller ska placeras så att de inte ger upphov till sotfläckar eller på annat sätt skadar fasaden. Tag själv bort utbrunna marschallburkar, eventuella stearin- och sotfläckar. Tänk även på brandfaran när du placerar ut marschaller och se till att skydda barnen.
  3. Cyklar får ej förvaras utomhus på gården under perioden 15 november till tussilagon blommar.

12. Avfallshantering, Källsortering och grovsopor

  1. Sopkärlet på framsidan får endast användas för sedvanligt hushållsavfall. Se till att soppåsarna är väl förslutna så att inget faller ut. Lägg inte vassa föremål i soppåsen, någon kan komma till skada.
  2. Källsortering; containrar för olika avfallsprodukter finns vid Wennerbergsgatans vändplan vid Byggmästareföreningens hus och på Rålambsvägen vid busshållplatsen Viktor Rydbergs gata. Här slängs glas, plast, metall, kartonger, tidningar och batterier.
  3. Avfall för matavfall slängs i den bruna container som står i den vänstra boden på baksidan av byggnaden. Detta får endast göras med utdelade matavfallspåsar som finns att hämta från styrelsen. Dörren till boden öppnas kod.

13. Bostadsrätthavare/hyresgäst ansvarar själv för att:

  1. Grovsopor/byggavfall transporteras till kommunens allmänna mottagningsstation.
  2. Färgburkar och andra kemiska produkter lämnas på närmaste miljöstation.
  3. Elektronikavfall lämnas på närmaste miljöstation.

14. Trapphus

Trapphus skall på grund av brandsäkerhet hållas fria från alla föremål. Soppåsar får inte placeras utanför lägenhetsdörren.

Ingen loppis/gåvor som exempelvis böcker får ställas i entrén.

Andrahandshyresgästers namn får inte klistras upp på namntavlan i porten eller postfack. (Se även punkt 19).

15. Källare

I källare förvaras personliga tillhörigheter endast i tilldelat förråd. Gångarna ska hållas fria från alla föremål. Undvik att förvara stöldbegärlig egendom i källare.

16. Parabolantenn

Det är inte tillåtet att utan styrelsens tillstånd sätta upp parabolantenn eller annan utomhusantenn på fasad eller balkongräcke.

17. Husdjur

Innehav av ormar måste godkännas av Miljöförvaltningen och styrelsen. Giftiga djur får ej innehas. (Se även punkt 18 om hundar och störningar).

18. Störningar

För att alla ska trivas är det viktigt att man inte stör omkringboende. Alla boende är skyldiga att visa hänsyn. Störningar kan bero på missförstånd eller obetänksamhet. Undvik störande aktiviteter på sena kvällar, nätter och tidiga morgnar. Ska du ha fest eller renovera är det bäst att informera dina grannar innan. Störande aktiviteter kan vara att borra i väggar, spika eller ha musik på för hög ljudvolym. Skällande hundar är ett annat exempel. Det är viktigt att du visar hänsyn hela dygnet eftersom det finns de som har skifttjänst och kan behöva sova på dagarna, andra kan behöva ro för att de är sjuka. Du är ansvarig även för störningar som dina gäster eller andra i lägenheten orsakar, t.ex. andrahandshyresgäster eller inneboende. Ansvaret gäller också i allmänna utrymmen och runt huset och på gården. Reglerna gäller dygnet runt men är extra angelägna att följas vardagar från kl 21.00 till kl 07.00 på morgonen och helger mellan kl 24.00 och 09.00.

Renovering med störande ljud, i egen regi, får utföras vardagar mellan kl 08.00-20.00. och under helger kl 10.00-16.00.

Inhyrda hantverkare får inte alls utföra störande arbete under helger. På vardagar ej före  kl 08.00 eller efter kl 18.00. Störande yrkesmässig eller kommersiell verksamhet får ej ske i lägenhet eller i lokaler.

Om du blir störd, så tala i första hand med din störande granne.

19. Andrahandsuthyrning

Uthyrning i andra hand kräver styrelsens godkännande. Ansökan ska vara skriftlig och innehålla skälet för begäran, tidsperiod och vem som ska hyra lägenheten. Se vidare föreningens stadgar, § 47. Enligt styrelsens arbetsordning beviljas andrahandsuthyrning endast 12 månader i taget och i normalfallet ej längre än 3 år. Detta i överensstämmelse med Hyresnämndens regelverk.

Namn skrivs med föreningens textapparat, inga handtextade lappar på tidningshållare eller brevinkast.

20. Lägenhetsunderhåll

Bostadsrättshavare ansvarar för underhåll av lägenheten. Vad som ingår i lägenheten och vad som ska underhållas framgår av föreningens stadgar. Till lägenheten räknas lägenhetens golv, väggar och tak, inredning i kök och badrum, glas och bågar i innerfönster samt inner- och ytterdörrar. Om något går sönder måste du se till att det repareras. Det är särskilt viktigt att du har uppsikt över lägenhetens våtutrymmen. Läckageskador kostar stora pengar och leder i allmänhet till stort obehag för den som drabbas.

21. Regler för ombyggnad/ändring av lägenheten

Inget tillstånd  

Enklare renovering av lägenhet såsom målning, tapetsering, omläggning av golv (ej våtrum) eller byte av köksinredning kräver inget tillstånd av styrelsen.

Viktigt. Vid byte av spiskåpa är endast spiskåpa anpassad för mekaniskt frånluftsystem tillåtet eftersom en vanlig eldriven köksfläkt förstör ventilationen för alla andra.

Tillstånd av styrelsen

Ombyggnad av lägenhet som innefattar ingrepp i bärande konstruktion, ändring av befintliga ledningar för avlopp, värme eller vatten, ändrade funktioner eller annan väsentlig förändring av lägenheten kräver tillstånd av styrelsen. Tillstånd av styrelsen krävs även vid ändring/flyttning av ventilationsdon/-kanal.

En ändrad planlösning utgör en väsentlig förändring av lägenheten. Att byta placering av t ex kök i en lägenhet kan innebära olägenhet både för föreningen och för grannar som bor ovanför och inunder.

Även om elledningar inte omfattas av en generell tillståndsplikt kan ändring av elledningar kräva styrelsens tillstånd om ändringen avser ledningar föreningen försett lägenheten med och som tjänar fler än en lägenhet.

Krav på underlag för styrelsebeslut

Bostadsrättshavaren ska på egen bekostnad förse styrelsen med de handlingar som krävs för styrelsens beslut såsom bygglov/bygganmälan, ritningar, sakkunnigutlåtanden, konstruktionsberäkningar m. m. som bilaga till ansökan. En planlösning över lägenheten kan fås hos Stadsbyggnadskontoret. Om ansökan avser att riva eller på annat sätt bygga om en vägg ska en behörig byggnadsingenjör utfärda ett intyg på att väggen ifråga inte är bärande eller åtgärden i övrigt inte är olämplig att vidta. Kostnaden att anlita byggnadsingenjör står medlemmen för.

Tillsyn av ombyggnation/ändring

Någon ombyggnation/ändring av lägenhet får inte påbörjas förrän styrelsen lämnat tillstånd och förvaltaren gjort tillsyn. Förvaltaren gör även tillsyn halvvägs i projektet, t.ex. vid ombyggnad av badrum när tätskiktet lagts, samt när arbetet är avslutat. Det åligger medlemmen att kontakta Driftia och bestämma tid för tillsyn.

Vid ombyggnad som kräver bygglov skall medlemmen utse en kontrollansvarig.

Ansvar

Medlemmen ansvarar för av medlem utfört arbete och för åtgärdande av eventuella framtida skador orsakade av medlemmens renoveringsarbeten. Skador som uppkommer på fastigheten i samband med renovering bekostas av medlemmen. Föreningen svarar dock för åtgärdande av skador på fastigheten.

Allt arbete ska utföras fackmässigt i enlighet med Boverkets Byggregler (BBR) och gällande branschregler. Rörarbeten ska utföras av auktoriserad firma med för arbetet erforderliga behörigheter.  Elinstallationer ska utföras av en behörig elinstallatör. Behörighets- och kompetenskrav kan inhämtas hos Elsäkerhetsverket. Vid våtrumsrenovering ska tätskiktet (fuktspärren) göras av firma som är certifierad enligt PER eller Byggkeramikrådet. Information om företag finns hos GVK Svensk Våtrumskontroll, Byggkeramikrådet eller Säker Vatten AB.

Medlemmen skall informera anlitade hantverkare om reglerna i föreningen.

Försäkringsbolagen har fört in krav i sina försäkringsvillkor på utförande av auktoriserade företag och utförande enligt branschregler.

Rivning av våtrum, kök, väggar m m är i regel arbeten som är mycket dammiga. Lock skall därför sättas på frånluftskanalerna för att undvika ett haveri på ventilationsaggregat, en mycket hög och onödig kostnad som den ombyggande medlemmen står för. Medlemmen ska också i övrigt säkerställa att inte balansen i husets ventilationssystem störs genom t ex val av fel köksfläkt. Motordrivna fläktar får inte installeras; kolfilterfläkt får inte ha någon fast anslutning till det gemensamma ventilationssystemet. Medlem får inte heller frångå av föreningen vald typ av till- och frånluftsdon.

Eventuell vattenavstängning ombesörjs av Driftia och skall aviseras i förväg av medlemmen till övriga boende i trapphuset minst en dag i förväg.

Buller och störningar

Buller ska minimeras och koncentreras till så få tillfällen som möjligt.

Ombyggnadsarbeten får utföras vardagar kl 08.00- 18.00. Störande arbeten får inte utföras under lördagar, söndagar och helgdagar. Undvik också byggarbeten dagarna mellan jul och nyår.

Upplys dina grannar i din och angränsande portar om att du/ni tänker renovera och hur länge arbetet beräknas pågå. Särskilt störande arbeten såsom att bila, borra i betong och dylikt ska aviseras per dag och klockslag så att grannarna kan välja att vara på annan plats medan arbetet pågår.

Kvalitetsdokumentation och garantihandlingar

Entreprenören ska utfärda kvalitetsdokumentation och garantihandlingar. En kopia ska skickas till styrelsen efter utfört arbete. Dokumentationen är viktigt i händelse av skada. Bostadsrättshavaren ska intyga att arbetet är utfört av behörig installatör i enlighet med branschorganisationens riktlinjer. Av handlingarna ska även framgå att arbetet möter de eventuella krav som bostadsrättshavarens försäkringsbolag framställt.

Byggmaterial och byggavfall

Byggmaterial och byggavfall får inte förvaras i eller utanför trapphuset.

Byggmaterial bör helst inte forslas i föreningens hissar. Vid transport skall hissens innerväggar och golv skyddas med papp eller plast så att inga skador uppstår. Uppstår skador svarar medlemmen för dessa.

Trapphuset ska städas dagligen vid nedsmutsning.

Ansökningsblanketten Ansökan om tillstånd för ombyggnad/ändring av lägenhet

Blanketten finns att ladda ner på föreningens hemsida eller hos styrelsen.

Se vidare föreningens stadgar, 43 §.

22. Försäkringar

Alla ska ha ett bostadsrättstillägg i sin egen hemförsäkring.

En vanlig hemförsäkring gäller all lös egendom. Den gäller däremot inte byggnaden, dvs. golv och väggar. Bostadsrättstillägget försäkrar den del av byggnaden som bostadsrättshavaren är underhållsansvarig för.

23. Regler för kölista p-plats brf Signalpatrullen 12

  1. Rätt att ställa sig i kölista gäller samtliga boende i fastigheten. Med boende avses person folkbordförd på adressen Wennerbergsgatan 2.
  2. Endast en boende per lägenhet kan ställa sig i kön.
  3. Platsnummer i kön gäller från den tidpunkt ansökan skett.
  4. P-plats tilldelas den som står överst i kölistan.
  5. Om boende tackar nej till erbjuden p-plats stryks den boende från kölistan.

24. Regler för p-plats brf Signalpatrullen 12

Kompletterande regler utöver allmänna villkor enligt upprättat nyttjanderättsavtal för p-plats.

  1. Förutsättningen för att få hyra p-plats är att den boende innehar bil.
  2. Ingen andrahandsupplåtelse tillåts. Föreningens styrelse kan i särskilda fall tillåta andrahandsupplåtelse för kortare tid. 
  3. Tillfällig utlåning av p-plats är tillåtet om detta anmäls till styrelsen i förväg.

Utlåningen får ske högst 1 vecka. Anmälan med aktuellt reg.nr och tid läggs i

styrelsens brevlåda.

  1. Innehav av p-plats är inte kopplat till bostadsrätt eller hyresrätt i fastigheten. Vid avflyttning från fastigheten upphör rätten till p-plats.
  2. Brott mot dessa regler innebär omedelbar förlust av p-plats.

25, Regler för parkering av mopeder, motorcyklar övriga motordrivna fordon 

Uppställning av mopeder och motorcyklar är ej tillåten på fastighetens mark eller i byggnad. Ej heller tillfällig parkering under kortare tid. Endas av och urlastning är tillåten.

26. Regler för parkering av cyklar/sparkcyklar.

Cyklar/sparkcyklar får endast parkeras med hjul inställt i cykelställ. Dessa får inte låsas fast i yttertrappans staket. De som används får förvaras i cykelförråd i röda huset på baksidan eller i särskilt cykelförråd i källaren mot ersättning. Inga cyklar/sparkcyklar får förvaras i entré, på våningsplan eller i källargångar.

27. Tvättstugeregler

Föreningens tvättstuga är uppdelad i tvättstuga 1 (den stora) och tvättstuga 2  

(den lilla).

Tvättmaskinerna får användas alla dagar mellan 7.00 – 22.00

Det finns en bokningstavla enbart till stora tvättstugan (nr 1). Den lilla tvättstugan (nr 2) är ej bokningsbar.

Den som bokat tvättid i stora tvättstugan kan använda ledig maskin även i den lilla tvättstugan. Om en annan boende vill använda den obokade tvättstugan, ska dock maskinen överlåtas till den andre direkt efter att påbörjat tvättprogram avslutats.

Med tanke på allergiker är husdjur inte tillåtna i tvättstugorna.

Bokning och tider

  1. Tvättpasset är fyra timmar inklusive städning. Sista passet är tre timmar.
  2. Om tvättningen inte påbörjas inom 30 minuter får passet övertas av annan boende.
  3. Efter tvättpassets slut får torkskåp/tumlare användas i 40 minuter
  4. Sista tvättpasset slutar 22.00.
  5. Glöm inte att ta bort din bokningscylinder efter avslutat pass.

Tvätt

  1. Följ tvättmaskinens instruktioner noga.
  2. Tvättpåse måste användas vid tvätt av bygel-BH.
  3. Häst- och hundfiltar måste dammsugas innan tvätt, det blir stopp i avloppet annars.
  4. Det är inte tillåtet att färga kläder/textilier i maskinerna.
  5. Rips- eller badrumsmattor utan gummerad baksida får enbart tvättas i lilla tvättstugan. Gummerade mattor får ej tvättas i maskinerna.
  6. Vattnet i Stockholm är mjukt (4-6o dH). Därför kan en lägre dos tvättmedel  användas.
  7. Undvik sköljmedel.

Torkskåp

  1. Det är inte tillåtet att torka smutsiga kläder i torktumlare eller torkskåp.
  2. Det är inte tillåtet att torka skor i tumlarna, skor kan ställas på golvet i torkskåpet i lilla tvättstugan

Städning

  1. Tvättmaskinerna – fukttorka på ovansidan, luckans insida samt kant under luckan.
  2. Tvättmedelsfacken – rengör med diskborsten.
  3. Torktumlaren – rengör dammfiltret.
  4. Torkskåpet – rengör dammfiltret samt golvet.
  5. Golvet – sopa golvet och våttorka vid behov.
  6. Lämna luckor till tvättmaskiner, tumlare och torkskåp på glänt för att undvika mögel.

Bokningscylinder

Till varje lägenhet hör en cylinder märkt med lägenhetsnumret. Borttappad cylinder anmäls till styrelsen. Ny cylinder till självkostnadspris. Instoppade papperslappar godkänns ej som bokning, ej heller främmande cylindrar.

Felanmälan

Om en maskin går sönder, anmäl detta till Electrolux, tel. 0771-615 200 och sätt en lapp på den trasiga maskinen som talar om när felanmälan gjordes.