Bygga och renovera

Som bostadsrättsinnehavare får vi själva stå för förbättringar i lägenheten. Vad du får göra och inte göra regleras av stadgarna §43.

Följande åtgärder får inte företas utan styrelsens tillstånd:

  1. ingrepp i bärande konstruktion,
  2. ändring av befintlig ledning för avlopp, värme, gas eller vatten, eller
  3. annan väsentlig förändring av lägenheten

Du får göra mindre förändringar tex lägga nya golv, sätta upp nya skåp eller byta ut vitvaror i köket.
Tänk på att det också kan behövas bygganmälan för att utföra vissa åtgärder i lägenheten.
Om det krävs tillstånd av styrelsen måste du sända in ritningsunderlag och beskrivning av vilka ändringar som skall ske. I det fall styrelsen inte kan avgöra själv, typ ändringar av bärande väggar kommer styrelsen anlita extern expertis för att kunna bedömma om tillstånd kan lämnas. Sätt inte igång rivningsarbeten i lägenheten innan tillstånd erhållits. Var ute i god tid.

Stadgarna föreskriver att förändringar ska alltid utföras på ett fackmannamässigt sätt. Särskilt viktigt är det när det gäller ändringar av vattenledningar och avlopp i samband med renovering av wc, dusch och badrum. Det är inte helt lätt för styrelsen att försäkra sig om att så sker. Vattenläckage som föranleds av att enskild bostadsrättsinnehavare inte utfört arbeten fackmannamässigt och som leder till vattenskada som drabbar andra boende och föreningens fastighet, även efter att den som låtit utföra arbetena flyttat och inte kan krävas på ansvar är ett problem. Styrelsens rekommendation är att enbart anlita våtrumsentrprenörer som har behörighet enligt BBV Byggkeramikrådets Branschregler för våtrum och där den enskilde hantverkaren innehar fotolegitimation på genomgången utbildning.
Tänk också på att ta hänsyn till de omkringboende när Du utför störande arbeten i lägenheten. Se vidare föreningens ordningsregler.
I samband med ombyggnad skall hissen kläs in.
Ett problem vid anlitande av entreprenörer är bilparkering. Parkering är inte tillåten på fastighetens mark, varken på framsidan eller på baksidan. Det är enbart tillåtet att ställa upp bil framför entrén under lastning och lossning. I de fall större mängder av avfall behöver lastas måste de bäras ner på gården och lastas vid ett tillfälle. Städning av entré och trapphus skall ske dagligen av entreprenör.